JEDANAEST GODINA NAKON ZADNJE IZLOŽBE,
SLIKAR VIKTOR ŠERBU IZNENADIO DUBROVAČKU PUBLIKU


Oglas za aktove

Svoje radove nisam izlagao više od 11 godina jer jednostavno nisam imao što novo ponuditi likovnoj publici. Već mi je pomalo dosadilo slikanje motiva kojih sva'k ima u kućama - iskreno govori umjetnik o ideji prelaska na nove, uzbudljivije motive

Tražim modele za slikanje akta", tom je kratkom rečenicom u nekoliko lokalnih novina akademski slikar Viktor Šerbu iznenadio mnogobrojnu likovnu publiku. Naime, Šerbuove radove likovni poznavatelji već desetljećima prepoznaju u motivima mrtve prirode, veduta Dubrovnika te primorskih motiva, pa je oglas bio pravo iznenađenje. Iako se iza njega zapravo krio marketinški trik najave izložbe, koja je otvorena u dubrovačkoj galeriji Talir s petnaestak aktova u omiljenoj slikarovoj tehnici ulja, Viktor Šerbu ne krije iznanađenje i zadovoljstvo da se na njegov oglas doista javilo nekoliko djevojaka koje su bile zainteresirane za poziranje. Ti će aktovi, vrlo je vjerojatno, bitnije označiti novu slikarovu fazu. Otvaranje izložbe aktova nastalih u proteklih nekoliko ljetnih mjeseci ujedno je i obilježavanje slikarova profesionalnog rada, dužeg od četiri desetljeća.
— Svoje radove nisam izlagao više od 11 godina jer jednostavno nisam imao što novo ponuditi likovnoj publici. Već mi je pomalo dosadilo slikanje motiva kojih sva'k ima u kućama - iskreno govori umjetnik o ideji prelaska na nove, uzbudljivije motive, no istodobno krijući razlog zbog kojega se dogodio taj znakoviti likovni preobražaj. "Nešto se dogodilo, i to lijepo, što je jednostavno odrazilo na odluku: aktovi! Iako sam likovnoj publici poznatiji kao slikar veduta i prirode, na početku svoje slikarske karijere crtao sam aktove, premda težište mojega rada nikad nije bilo na njima. No, kad je slikar mlad, model prije završi u krevetu nego na platnu, a kako životni kalendar ide naprijed, tako je sada sve više aktova na platnu - šali se Šerbu.
Erotske teme bile su dijelom slikarskog opusa svih slikara, pa je sasvim normalno da zanimaju i mene. No, nije lako zadobiti od mlade djevojke — modela — povjerenje za slikanje akta. Možda je i iznenađenje što se na oglasni trik javilo nekoliko djevojaka. Međutim, novac im nije bio na prvome mjestu, što me je zateklo, jer sam upravo to očekivao kao glavni motiv. Ipak, marketinški trik urodio je i nekim konkretnim dogovorima s budućim modelima, od kojih sam neke već i realizirao - smješka se Viktor Šerbu, koji je u opremu "aktovskog" kataloga uvrstio i svoju sliku iz studentskih dana.
"Ova izložba ciklusa "Figuracije, akt i intima", na iznenađenje svih nas, kao da okreće novu stranicu u stvaralaštvu ovog dubrovačkog slikara", napisao je u katalogu izložbe likovnjak Andrija Seifried, koji je i otvoriti Šerbuovu izložbu.
piše Paulina PEKO